Er det hensiktsmessig med arbeidsrettede tiltak når man har ME?

Et av vilkårene for å få uføretrygd er at man har gjennomført arbeidsrettede tiltak. Det skal være hensiktsmessig. Det betyr at det skal være en rimelig grunn til å forsøke arbeidsrettede tiltak.

Det kan gjøres unntak fra vilkåret om arbeidsrettede tiltak hvis det er åpenbart at det ikke er hensiktsmessig. Hvis arbeidstreningen ikke vil øke arbeidsevnen, men bare føre til forverring av helsetilstanden, er den ikke hensiktsmessig. Det er åpenbart at det ikke er hensiktsmessig hvis det er klart at det ikke vil føre til økt arbeidsevne. Ofte oppstår det tvil om man er i stand til å arbeide. En lege kan vurdere om man har arbeidsevne ut fra en medisinsk vurdering, men mennesker er forskjellige. Det kan være vanskelig å vite hva den enkelte kan greie når man ikke har forsøkt.

En grunn til å forsøke arbeidsrettede tiltak kan være at man ønsker å se om man kan klare å være i arbeid. Det kan også hende det er tvil om hvor mye man kan jobbe og hva man kan jobbe med. Det vil arbeidsrettede tiltak gi svar på. NAV vil kunne vurdere om man har arbeidsevne og hvor mye den evt er redusert. Hvis man blir syk og ikke klarer å jobbe like mye som før, kan det være nødvendig å forsøke arbeidsrettede tiltak for å se hvor mye man kan jobbe og hva man evt kan jobbe med. For å få uføretrygd og arbeidsavklaringspenger er det et vilkår at arbeidsevnen er redusert med mer enn 50%. Det kan være at man trenger arbeidstrening for å bli i stand til å komme tilbake i arbeid.

Det er ikke hensiktsmessig å forsøke arbeidsrettede tiltak hvis det vil føre til at personen blir sykere. Hvis det er klart at personen blir syk av arbeidsrettede tiltak og ikke vil få økt arbeidsevne, er det åpenbart at det ikke er hensiktsmessig å forsøke arbeidsrettede tiltak. ME er en sykdom som gjør at personen trenger mye ro og hvile. Mange mennesker som lider av ME er ellers ressurssterke personer med ulik fagkompetanse. De mangler ikke ferdigheter eller arbeidserfaring; de trenger hvile. Å presse noen slik at de får dårligere helsetilstand er ikke hensiktsmessig. Hvor lenge må du jobbe for å ha opptjent deg rett til sykepenger?

NAV praktiserer vilkåret slik at de anser at det er hensiktsmessig med arbeidsrettede tiltak for de som har ME i mild til moderat grad ifølge Helsedirektoratets veileder. Det betyr at disse må gjennom arbeidsrettede tiltak hvis de skal få arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. Veilederen har definert mild og moderat grad av ME slik:

• Ved mild grader aktivitetsnivået redusert med minst 50 % sammenlignet med før sykdomsdebut, dvs. man er selvhjulpen, kan for eksempel utføre lett husarbeid, enkelte vil være i stand til å jobbe, men dette går ofte på bekostning av fritidsaktiviteter og sosialt samvær, og man trenger hviledager og helger for å hente seg inn igjen.

• Ved moderat grader man for det meste bundet til huset, dvs. at all aktivitet er sterkt redusert og man trenger ofte å sove noen timer på dagen

Les mer om fastsettelsen her: Helsedirektoratets veileder

Det betyr i praksis at personer som har sterkt redusert aktivitet og for det meste er bundet til huset, vil måtte gjennomføre arbeidsrettede tiltak for å få rett til ytelser fra NAV. Spørsmålet er om det er hensiktsmessig. Kan NAV kreve tilbake pengene du har mottatt?

4 kommentarer

 1. Hei,
  Vet du om trygdesaker som vant frem i trygderetten hvor pasient hadde det som de kaller for «diffuse» sykdommer (spesifikt for M.E. of det finnes) og de fikk avvist uføresøknad pga ikke utført behandlingsmetoder som er «ansett som hensiktsmessig i flere ulike miljøer»? Dette på tross av at dette ikke er dokumentert. Altså de kan bare finne på å kreve udokumenterte behandlingsformer som frarådes av både fastlege, spesialist, NAV’s rådgivende lege Helsedirektoratets veileder om sykdommen og NAV lokal?

  Saker som det kan henvises til hvor pasient nådde frem på unntaksregelen ifht vilkåret om arbeidsrettede tiltak?
  Dette på tross av at både fastlege, spesialistlege, NAV’s rådgivende lege og NAV lokal med sin arbeidsevnevurdering alle er enige og konkluderer med at det ikke er hensiktsmessig grunnet at det kun vil føre til forverring av sykdomsbilde uten utsikter til bedring av arbeidsevnen?

  Det er viktig å kunne henvise til slike saker, som har nådd frem, i klagen.

  På forhånd takk:)

  Liker

  1. hei,

   Det er mange som får avslag fra NAV og som får omgjort avslaget etter en anke i Trygderetten. Jeg planlegger å skrive om noen slike ankesaker i et innlegg etter hvert. I TRR-18-380 fikk en søker avslag på uføretrygd fordi NAV mente det burde forsøkes et rehabiliteringsopphold på et sted med et tilpasset tilbud for pasienter med ME. På grunn av dette ble søkeren henvist til et rehabiliteringsopphold, men institusjonen avviste henvisningen fordi de ikke hadde et tilbud til henne. Hun la også fram uttalelse fra spesialist som sa at det ikke var noen behandling som kunne bedre arbeidsevnen hennes. Trygderetten ga henne medhold i at det ikke var nødvendig med videre behandling. NAV mente også at det var nødvendig å gjennomføre arbeidsrettede tiltak, men Trygderetten fant at det ikke var hensiktsmessig. Følg med på siden, så kommer det et innlegg om saken her.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..