Hvor lenge må du jobbe for å ha opptjent deg rett til sykepenger?

Du må ha vært ansatt i fire uker for å ha opptjent deg rett til sykepenger. Loven krever at du skal ha vært ansatt. Det betyr at det ikke spiller noen rolle om du har hatt fravær på grunn av sykdom eller ferie i løpet av de fire ukene. Fravær uten grunn teller derimot ikke med i perioden.

Ansatt i fire uker

Kravet om opptjeningstid er et minstemål på hvor mange uker en må ha arbeidet for å ha opptjent retten til sykepenger. Det er altså et krav om kvantitet. Arbeidstakeren oppfyller kravet om opptjeningstid når ansettelsesforholdet har vart lenger enn fire uker.

Retten til sykepenger bortfaller etter avbrudd i mer enn 14 dager

Retten til sykepenger faller bort når arbeidsforholdet avbrytes i mer enn 14 dager. En ansatt som uteblir fra jobb i mer enn 14 dager, må altså være ansatt i fire nye uker for å ha rett til sykepenger. Som avbrudd regnes også permisjon. Det betyr at man må være ansatt i fire uker fra permisjonen sluttet, før en har rett til sykepenger.

For de som arbeider i fast turnus regnes det ikke som avbrudd i arbeidet dersom en har hatt opphold i arbeidet på mer enn 14 dager.

Vi kan altså være borte fra arbeidet i inntil 14 dager uten at det har betydning for opptjeningen av sykepenger, så lenge vi har vært ansatt i mer enn fire uker. Personer som har vært ansatt i mindre enn fire uker vil få fratrekk fra dager som de har vært borte fra arbeid uten gyldig grunn. Les også Sykepenger ved arbeidskonflikt

Alvorlig syke kan rammes hardt av kravet til opptjening

Problemet oppstår der den sykemeldte ikke møter på jobb og heller ikke gir beskjed om grunnen til fraværet. I noen tilfeller kan personen bli så syk at vedkommende ikke kontakter lege. Det hender særlig ved psykiske lidelser, at personen selv ikke er klar over at han er syk, eller ikke klarer å komme seg til lege. En ville tro at en nettopp i slike tilfeller vil ha behov for et sikkerhetsnett og dermed rett til sykepenger. Det er jo nettopp de som lider av alvorlig sykdom som vil ha behov for trygdeytelser.

Slik er det dessverre ikke. I tilfeller hvor arbeidstakeren ikke har sykemelding vil fraværet anses å være uten gyldig grunn. Selv om vedkommende kommer til lege på et senere tidspunkt og det blir klart at det er sykdom som er grunnen til fraværet, vil det anses som fravær uten gyldig grunn. Adgangen til å tilbakedatere en sykemelding er svært begrenset og i praksis er det bare de som var helt ute av stand til å komme til en lege som vil få godkjent en legeerklæring som er skrevet i ettertid. I slike tilfeller av alvorlig sykdom kan altså opptjeningstiden bli lenger.

Kravet til opptjening kan være en utfordring for kronisk syke

I tilfeller hvor lidelsen er kronisk og gjør det vanskelig å stå i et stabilt arbeidsforhold vil kravene til opptjening av sykepenger kunne ramme den enkelte hardt. Ved fravær fra arbeidet i mer enn 14 dager vil en måtte være ansatt i nye fire uker før en har opparbeidet seg rett til sykepenger.  

Rett til å benytte egenmelding

Egenmelding vil si at arbeidstakeren selv melder fra til arbeidsgiveren om at han er syk. Det betyr at det ikke er nødvendig å gå til lege for å få en sykemelding. Det kan være praktisk hvis det kun er snakk om en kortvarig tilstand som ikke trenger særlig behandling. Hvis man har en forkjølelse vil det ofte gå over av seg selv hvis man får hvile og ro. Å få en legetime på dagen er ikke alltid så enkelt. Retten til å benytte egenmelding har derfor stor betydning.

Arbeid i minst to måneder før en kan bruke egenmelding

Når du har vært ansatt i minst to måneder, kan du benytte egenmelding. Du kan benytte egenmelding i opptil tre dager. Ved sykdom som varer mer enn tre dager må du altså oppsøke lege for å få en sykemelding. Hvis du har vært borte fra arbeidet i mer enn to uker, må du være ansatt i to nye måneder før du har rett til å bruke egenmelding igjen.

Les også:

Høyesterett 10.12.2018: Psykisk belastning gir ikke rett til sykepenger

Lurer du på om du har rett til sykepenger? Ta kontakt

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..