Høyesterett 10.12.2018: Psykisk belastning gir ikke rett til sykepenger

Høyesterett har nylig avsagt en dom, der de kom til at en kvinne ikke hadde rett til sykepenger selv om hun var sykemeldt. Kvinnen hadde en alvorlig syk sønn og opplevde konflikt på arbeidsplassen. Belastningen gjorde at hun ikke greide å stå i stillingen hun hadde. Fastlegen sykemeldte henne for diagnosen P02 psykisk ubalanse situasjonsbetinget.

En måned senere kontaktet hun fastlegen igjen og fikk diagnosen P78 nevrasteni, som er psykisk og fysisk utmattelse. Kvinnen var kommet i ubalanse, hadde søvnvansker, var emosjonelt labil, fikk kvalmebyger og hadde hjertebank. Situasjonen hadde også ført til at hun hadde muskelspenninger og ryggsmerter.

NAV innvilget sykepenger innledningsvis, men omgjorde siden vedtaket fordi de mente at sykemeldingen hovedsakelig skyldtes at sønnen var alvorlig syk og at hun hadde et komplisert forhold til arbeidsgiver.

Høyesterett uttalte at det er et grunnvilkår for retten til sykepenger at man selv er skadet eller syk. Sykdom er det som den medisinske vitenskapen til enhver tid definerer som sykdom, men ikke alle diagnoser som er godkjent i de anerkjente kodesystemene gir rett til sykepenger.

NAV godkjenner ikke automatisk at psykisk ubalanse anses som sykdom. Det skal gjøres en individuell vurdering av tilstanden. Psykiske reaksjoner på grunn av ytre belastninger kan utvikle seg på en slik måte at de gir symptomtrykk og funksjonstap på linje med sykdom. Likevel vil det ikke oppfylle vilkårene for sykdom så lenge man har naturlige reaksjoner på vanlige livshendelser og sosiale situasjoner. Hensikten med dette er å begrense en utgliding av hva som gir rett til sykepenger.

Det kan være en vanskelig grensedragning mellom hva som er sykdom og hva som er en vanskelig livssituasjon. Det er ingen tvil om at sosiale belastninger kan føre til sykdom. Det avgjørende for retten til sykepenger er altså at en selv har et symptomtrykk som hindrer en i å arbeide. Dersom det er oppfølgingen av et sykt familiemedlem som medfører at man ikke kan være i jobb, er sykdomskriteriet ikke oppfylt.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..