Reglene om ung ufør i folketrygdloven gir bedre rettigheter for uføre som har mistet arbeidsevnen i ung alder og ikke opparbeidet seg et beregningsgrunnlag utover minstetrygden.
Ung ufør tillegget gis ved både arbeidsavklaringspenger (AAP) og ved uføretrygd.
Du finner bestemmelsene om dette i folketrygdloven § 11-21 for tillegg ved AAP og i folketrygdloven § 12-13 for uføretrygd.
Hvor mye ung uføretilegget utgjør har jeg skrevet om i en artikkel Hvor mye er ung ufør tillegg?
Hva kreves for å få ung uføre tillegget?
Etter begge bestemmelsene er det et krav om at den som søker ble rammet av alvorlig sykdom som er klart dokumentert før fylte 26 år.
Hva er alvorlig sykdom?
Rundskrivet til folketrygdloven lister opp noen sykdomstilstander som alvorlig sykdom.
Disse er;
- Nedsatt funksjon som følge av alvorlige sykdommer i nervesystem eller muskelsystem, for eksempel alvorlig epilepsi, alvorlig cerebral parese eller lammelser
- Nedsatt hjertefunksjon, for eksempel på grunn av medfødt uttalt hjertefeil
- Nedsatt respirasjonsfunksjon, for eksempel på grunn av cystisk fibrose
- Alvorlig og utbredt hudsykdom, for eksempel sklerodermi
- Alvorlig leddsykdom, for eksempel alvorlig leddgikt
- Betydelig sansetap, for eksempel blindhet eller døvhet
- Kronisk alvorlig sinnslidelse, for eksempel schizofreni
- Massive angst-, tvangs- og depressive lidelser
- Alvorlige psykosenære personlighetsforstyrrelser
- Autisme
- Alvorlig grad av Aspergers syndrom
- De alvorligste tilfellene av ADHD
Men selv om sykdommen ikke er nevnt blant disse så kan den likevell omfattes. Avgjørende er om sykdommen etter en helhetsvurdering. Som det uttales i en avgjørelse om dette spørsmålet;
Det beror på en konkret vurdering av sykdommen slik den arter seg for den enkelte om den kan anses å være alvorlig og varig
Det sentrale her er konsekvensene av sykdommen. Det er ikke krav om en minstre uføregrad foruten om de krav til uførhetsgraden som alminnelig settes. Det er krav om hvor omfattende sykdommen har rammet. Om sykdommen også har rammet evnen til å være sosial og delta på fritidsaktivitetet er dette et tegn på alvorlighetsgraden. Om sykdommen har rammet i særlig ung alder er også dette et moment. Noen tilstander kan være mer hemmende for noen en for andre. Derfor skal det også gjøres en individuell vurdering. Samme sykdom kan gi ulikt utfall for personer som er rammet av den. Det er ikke noen krav til varighet ut fra det alminnelige kravet om varighet etter uførbestemmelsene.
Det er et krav om varighet. Både når det gjelder AAP og uføretrygd. Når kan man søke om uføretrygd?
I praksis blir dette vilkåret ofte avgjort ut fra en beskrivelse av hvordan fungeringen til personen det gjelder har vært. Da kommer det andre vilkåret inn.
Kravet om at sykdommen må være klart dokumentert
Skal en sykdom gir rett til ung ufør må sykdommen og alvorligheten av denne være «klart» dokumentert.
Hva innebærer dette kravet?
Krav til varighet krever ikke at det foreligger en livsvarig sykdom, men at sykdommen skal være langvarig. Rundskrivet til NAV legger til grunn at varigheten må være på minst 7 år i forhold til bestemmelsen i folketrygdloven § 12-6. Det må gjøres en konkret vurdering i forhold til dette også slik at en ikke kan hevde at det er en absolutt grense på 7 år. Spørsmålet er om sykdommen har vært og vil være langvarig.
Advokatbistand
Har du fått avslag på rettigheter som ung ufør i forbindelse med vedtak om AAP eller uføretrygd og mener du skulle ha hatt dette anbefales det å ta kontakt med advokat for å få dette vurdert. Les også Rettshjelpsadvokaten yter bistand i trygderett
Jeg tilbyr gratis vurdering av saken. Bruk kontaktskjema på siden her:
Har bare så lyst til å takke deg for alt du deler på denne siden, dette er en side med så viktig info for alle som er rammet. Jeg har like ofte henvist andre til siden, som jeg har lest her selv. Håper du fortsetter p dele av din kunnskap! Tusen takk!
LikerLiker
Takk for dette. Kommer til å fortsette å skrive om disse temaene så følg gjerne med.
LikerLiker