Forlengelse av AAP

NAV plikter etter folketrygdloven § 11-12 å vurdere forlengelse av AAP. De gjør ikke det i alle tilfeller og selv om de gjør det så er det sjelden de mener vilkårene for dette er oppfylt.

Dette er ikke riktig. I en sak jeg klaget på for en klient fikk klient omgjort vedtaket og fikk rett til AAP utover varigheten på 4 år. Hvor lenge du kan få arbeidsavklaringspenger eller AAP avhenger av når du først fikk det. Om du fikk AAP etter 01.01.18 er det 3 år.

Begrunnelsen var at sykdommen hadde vært vanskelig å avdekke. Den aktuelle saken gjaldt ME/CFS. Men dette kan også gjelder for mange andre sykdommer og tilstander. Dersom ikke helsevesenet etter 4 år har klart å finne årsaken synes det rart at NAV hevder at dette ikke er problematisk.

Når helsevesenet ikke klarer å finne årsaken til sykdommen i løpet av 4 år må en legge til grunn at det faktisk har vært vanskelig. Når NAV sier at det ikke har vært vanskelig kan jeg ikke helt forstå begrunnelsen for dette.

ME/CFS er et eksempel på dette men det gjelder ikke bare ME/CFS. Mange sykdommer kan være vanskelig å avdekke. Dersom ikke sykdommen blir avdekket før sent i løpet av AAP perioden sier det seg selv at dette blir en utfordring i forhold til arbeidsutprøving.  Hovedårsaken til at arbeidsevnen ikke er avklart da skyldes den langvarige medisinske utredningen. Vilkårene i § 11-12 om forlengelse av AAP er da oppfylt og NAV skal da treffe vedtak om slik forlengelse.

Det jeg ser er at NAV i mange av disse sakene avslutter AAP og ikke forlenger AAP med begrunnelsen at det er klienten som er vanskelig ikke sykdommen. Jeg håper med dette og flere andre omgjøringer i klageinstans at praksis endrer seg i NAV.

Regelverket NAV selv har skrevet og skal forholde seg til (Rundskrivene til folketrygdloven) sier heller ikke at de skal være spesielt strenge med denne vurderingen, men viser til at det må være årsakssammenheng mellom sykdommen som har vært vanskelig å avdekke og at arbeidsevnen ikke er avklart. Se Rundskriv til § 11-12.

Dersom du har fått avslag på AAP og ikke fått dette forlenget kan du ta kontakt for en gratis vurdering av din sak. Ta kontakt her eller på telefon 977 17 634

Les også Kortere arbeidsavklaring – hva betyr det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..