Bør jeg sykemelde meg?

Bør jeg sykemelde meg? Dette er et spørsmål jeg får ofte. Det kan kanskje virke litt rart at jeg som er advokat får dette spørsmålet. Normalt er det jo helsen eller eventuelt legen som bestemmer om man bør sykemelde seg. Likevel kan det i mange tilfeller være en god ide å sjekke med advokat før du velger å sykemelde deg. 

Helsen kommer først, men dine juridiske rettigheter kan være vel så viktige.

Så hvilket råd gir jeg når klienten stiller spørsmålet «bør jeg sykemelde meg?» Jeg vil si at hensynet til helsen som en hovedregel bør komme i første rekke. Er man i en situasjon der man risikerer å bli alvorlig skadelidende av å stå i jobb, bør man ta hensyn til det. Andre ganger er det ikke fullt så enkelt å avgjøre om man bør sykemelde seg eller stå i jobb en stund til. Det kan være andre hensyn man må ta. For å sikre seg økonomisk kan det være at man også må vurdere de juridiske sidene av en sykemelding. Om du har rett til sykepenger eller ikke,  kan være et vesentlig hensyn å ta. Selv om helsen er viktig, kan økonomien være enda viktigere. Les også Hvor mye må man tjene for å ha rett til sykepenger?

Når har du rett til sykepenger?

Hvis sykdom gjør at man er ute av stand til å arbeide, har man krav på sykepenger. Ved egenmelding er det en selv som må vurdere om man er for syk til å jobbe eller ikke. Etter egenmeldingsdagene, er det legen som sykemelder. Arbeidsgiver dekker sykepenger i de første 14 dagene. Etter det får man sykepenger fra NAV. Men vær oppmerksom på at lege og NAV ikke nødvendigvis må ha samme oppfatning av om man er i stand til å jobbe eller ikke. Mange opplever å ta ut sykemelding, for så å få avslag på sykepenger av NAV. Det kan føre til at man taper inntekten i den perioden man har vært borte fra jobb.

Yrkesuførhet er ikke det samme som arbeidsuførhet

For å ha rett til sykepenger fra NAV må man være ute av stand til å ta ethvert arbeid. Legen kan ha vurdert at du blir syk av å være i din nåværende stilling og sykemeldt deg på det grunnlaget. Det kan være forhold på arbeidsplassen som fører til helseproblemer. Det kan være en arbeidskonflikt på jobb som legen mener at du trenger en pause fra. Eller du har en jobb som stiller høye krav til fysikk, for eksempel hvis du løfter tungt eller utfører annet hardt fysisk arbeid. I slike tilfeller kan du være for syk til å jobbe i stillingen du har, men du oppfyller likevel ikke vilkårene for sykepenger fordi du fortsatt har arbeidsevne til å utføre annet arbeid. Da har arbeidsgiver plikt til å tilrettelegge for deg på arbeidsplassen.

Les også Høyesterett 10.12.2018: Psykisk belastning gir ikke rett til sykepenger

Bør du sykemelde deg om du står i fare for å bli sagt opp?

Dersom man er sykemeldt, har man et visst vern mot å bli sagt opp. Mange som står i fare for å bli sagt opp vurderer derfor om de rett og slett bør sykemelde seg for å unngå det. Det er ikke alltid det lureste man kan gjøre. For det første er man ikke helt vernet mot oppsigelse selv om man er syk. Arbeidsgiver kan fortsatt si deg opp, men av andre årsaker enn sykdom. Det er noe strengere krav til bevis når den som blir sagt opp er syk, men helt vernet er man ikke. Står bedriften i en nedbemanningssituasjon, kan det være vel så smart å fokusere på å vise at man er en lønnsom medarbeider hvis man vil unngå å bli valgt ut til oppsigelse. Les også
Oppsigelse kjent ugyldig. Arbeidsgiver fikk ikke spionere på arbeidstaker.

Har du spørsmål om sykemelding?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..