ME syk ungdom nektet AAP grunnet utdanning

I flere vedtak jeg har mottatt den siste tiden har NAV klageinstans omgjort vedtak der ME syk ungdom tar utdannelse og er blitt nektet AAP av den grunn.

Som jeg har skrevet om tidligere ble reglene for AAP under utdanning skjerpet inn for noen år siden. Dette har fått den konsekvens at om dersom du er under utdanning så har du ikke krav på AAP om du er under 26 år og utdanningen ikke er godkjent som tiltak etter tiltaksforskriften. Dersom du er under 22 år får du heller ikke høyere utdannelse godkjent.

Mange unge ME syke bruker flere ekstra år på utdannelse. I sakene som har blitt omgjort har studie deltakelsen vært så lav som under 20 %.

NAV har i flere saker nektet AAP til disse ungdomene. Jeg har klagd på flere vedtak og har i løpet av de siste ukene fått flere tilbake fra NAV klageinstans. Samtlige av dem har blitt omgjort og AAP innvilget.

Begrunnelsen i klagen er at disse ungdommene er under behandling. Behandling av ME/CFS er gradert trening og mestring innenfor hva som er er mulig.

Flere av legene i sakene har også vært enige i at utdannelse og skolegang kan være et godt sosialmedisinsk tiltak. Det er det lille de har av et felleskap som gjør at de kan føle seg normale. Om det ikke bidrar til at de blir bedre så kan det bidra det til at det ikke bli verre.

Da blir det ikke riktig å se på den lille delen de studerer av et fulltidstudie som utdanning og kreve at det må godkjennes etter tiltaksforskriften for å innvilge AAP. Det er da mer riktig å se på dette som en del av behandlingen.

Det ser ut til at NAV klageinstans i alle fall er enige i dette og har omgjort flere saker det det hadde blitt avslag.

Si fra om det er flere som har fått avslag på bakgrunn av dette. Ta kontakt med advokat Arild Almklov, her eller på telefon 977 17 634.

Én kommentar

  1. Takk for den viktige jobben du gjør!

    Utdannelse er viktig også for en ung ME-pasient. Følelsen av å følge et «normalt» livsløp og ikke være fullstendig satt på benken uten tidsbegrensning kan for mange være det lille ekstra i hverdagen hvor de føler seg som vanlige mennesker med mestringsfølelse som ikke bare har med normale hverdagsoppgaver å gjøre, ikke minst, å ha noe å engasjere seg i som gir mening for en eventuell retur til samfunnet.

    Å kunne ha en stabil økonomi er viktig for foe alle, spesielt syke mennesker, og likeså studenter. Ettersom Lånekassen «straffer» studenter som ikke fullfører studier, så kan lån og stipend være en ekstra belastning på en ME-syk student, da det ekstra presset kan bli unødvendig stort og da kreve energi som heller trengs til nettopp å studere, eller bare rett og slett håndtere hverdagen. Så å kunne studere som en del av behandlingstiltak er en mer konstruktiv måte å sikre velferden til en ung studerende ME-rammet person.

    Vi vet ikke hva fremtiden bringer, men med forskning på ME som pågår rundt om i verden så kan man håpe at man kan komme dithen at en retur til samfunnet blir en realitet for, om ikke alle, så i alle fall, de fleste ME-syke.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..