Arbeidsavklaringspenger under skolegang – alderskrav

Når kan aap innvilges under skolegang?

Det kan under nærmere vilkår innvilges arbeidsavklaringspenger under utdanning på videregående skole. Vilkårene for dette fremkommer av Arbeidsmarkedsloven § 12 og tiltakstiltaksforskriften § 7-2 c.

For å kunne få godkjent skolegang som et arbeidsrettet tiltak som gir rett til arbeidsavklaringspenger var det tidligere et krav at man måtte ha fylt 19 år. 1. oktober 2016 ble kravet hevet til 22 år.

For å få godkjent opplæring i form av ordinær utdanning som tiltak må en ha fått sin arbeidsevne nedsatt slik at en hindres i å skaffe seg eller beholde inntektsgivende arbeid. Folketrygdloven § 11-6 bokstav b stiller som vilkår for arbeidsavklaringspenger at medlemmet har behov for arbeidsrettede tiltak.

I NAVs rundskriv heter det:

Opplæring i  form av ordinær utdanning for tiltaksdeltakere under 26 år kan likevel gis dersom deltaker på grunn av sykdom, skade eller lyte er i en utdanningssituasjon som avviker vesentlig fra den som gjelder for annen ungdom.

Utdanningssituasjonen må altså være ulik fra andre elever på videregående skole. I forarbeidene uttalte departementet at det vil foreligge en vesentlig avvikende utdanningssituasjon når;

yrkeshemmingen er årsak til at utdanningen må foregå over lengre tid enn normert, krever høy grad av spesielt tilrettelagte undervisningsopplegg, og derfor blir mer kostbart enn ellers, eller at den yrkeshemmedes muligheter til å oppnå lønns- og inntektsforhold etter endt utdanning avviker vesentlig fra andre med tilsvarende kvalifikasjoner.

Dersom skoleeleven er i en helt annerledes situasjon enn jevnaldrende og er avhengig av høy grad av tilrettelegging, og nedsatt arbeidskapasitet, kan det altså innvilges arbeidsavklaringspenger under ordinær skolegang for personer under 26 år.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s