Arbeidsavklaringspenger under skolegang – alderskrav

Når kan aap innvilges under skolegang?

Det kan under nærmere vilkår innvilges arbeidsavklaringspenger under utdanning på videregående skole. Vilkårene for dette fremkommer av Arbeidsmarkedsloven § 12 og tiltakstiltaksforskriften § 7-2 c.

For å kunne få godkjent skolegang som et arbeidsrettet tiltak som gir rett til arbeidsavklaringspenger var det tidligere et krav at man måtte ha fylt 19 år. 1. oktober 2016 ble kravet hevet til 22 år.

For å få godkjent opplæring i form av ordinær utdanning som tiltak må en ha fått sin arbeidsevne nedsatt slik at en hindres i å skaffe seg eller beholde inntektsgivende arbeid. Folketrygdloven § 11-6 bokstav b stiller som vilkår for arbeidsavklaringspenger at medlemmet har behov for arbeidsrettede tiltak.

I NAVs rundskriv heter det:

Opplæring i  form av ordinær utdanning for tiltaksdeltakere under 26 år kan likevel gis dersom deltaker på grunn av sykdom, skade eller lyte er i en utdanningssituasjon som avviker vesentlig fra den som gjelder for annen ungdom.

Utdanningssituasjonen må altså være ulik fra andre elever på videregående skole. I forarbeidene uttalte departementet at det vil foreligge en vesentlig avvikende utdanningssituasjon når;

yrkeshemmingen er årsak til at utdanningen må foregå over lengre tid enn normert, krever høy grad av spesielt tilrettelagte undervisningsopplegg, og derfor blir mer kostbart enn ellers, eller at den yrkeshemmedes muligheter til å oppnå lønns- og inntektsforhold etter endt utdanning avviker vesentlig fra andre med tilsvarende kvalifikasjoner.

Dersom skoleeleven er i en helt annerledes situasjon enn jevnaldrende og er avhengig av høy grad av tilrettelegging, og nedsatt arbeidskapasitet, kan det altså innvilges arbeidsavklaringspenger under ordinær skolegang for personer under 26 år.

 

4 kommentarer

 1. Hei. Det har kommet nye regler i år sies det fra Nav. Da gjelder vel ikke denne infoen lenger? Hva vil regelverket for min 18 årige datter med ME bety?

  Liker

  1. hei,

   Fra 1.10.16 ble alderskravet hevet til 22 år for å få godkjent skole som arbeidsrettet tiltak. For de som er 18 år er det altså ikke aktuelt. For å få arbeidsavklaringspenger må man enten motta behandling eller være i arbeidsrettet tiltak. De som er under 22 år og ønsker arbeidsavklaringspenger, må altså motta behandling som er egnet til å bedre arbeidsevnen. Kravet til aktiv behandling innebærer ikke nødvendigvis så omfattende behandlingsopplegg. Det skal være den behandlingen som legen anbefaler. Det kan være egentrening, fysioterapi, svømming eller lignende. Jeg ser at NAV i noen tilfeller hevder at en må ha avbrutt skole helt, men jeg tenker at noen skolefag fint kan være en del av en behandlingsplan som kan gi rett til arbeidsavklaringspenger.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..