Hvor mye må man tjene for å ha rett til sykepenger?

For en stund siden ble jeg kontaktet av en mann som hadde fått avslag på sykepenger fra NAV. Grunnen til det var at NAV mente at han hadde tjent for lite i perioden før han ble syk. For å ha rett til sykepenger fra NAV er det et vilkår at sykepengegrunnlaget overstiger 50 prosent av grunnbeløpet (pr 1. mai 2019 er grunnbeløpet 99.858 kr). Det betyr at man må ha tjent mer enn 46.441,50 kr for å ha rett til sykepenger.

Når NAV får søknaden om sykepenger er det krav til inntektsdokumentasjon. NAV beregner hvor mye man skal få i sykepenger ut fra hvor mye man hadde i inntekt før man ble syk. Etter Folketrygdloven § 8-30 skal sykepengene beregnes ut fra den aktuelle ukesinntekten man hadde da man ble syk. For å finne den aktuelle ukesinntekten ser NAV på inntekten i månedene før man ble syk. I dette tilfellet mente NAV at man måtte se på inntekten over en lengre periode for å få en reell inntekt. Ettersom mannen hadde jobbet i varierende grad, og også hadde hatt en måned ferie, kom han uheldig ut. Når NAV tok med inntekten i alle de seks månedene, ble gjennomsnittslønnen under grensen for minstekravet for å ha rett til sykepenger.

I dette tilfellet hadde mannen en deltidsstilling, hvor arbeidsdagene varierte. Ettersom han hadde tjent veldig lite i ukene før han ble syk, fikk han avslag på sykepenger.

I utgangspunktet ser NAV på den inntekten som er innrapportert fra arbeidsgiveren i beregningsperioden. Loven krever at inntekten skal være godtgjort. I det ligger det at inntekten må være sannsynliggjort med alminnelig sannsynlighetsovervekt. Hvis arbeidsgiveren har rapportert inn feil opplysninger eller rapporten er mangelfull, vil NAV se på den inntekten som arbeidsgiveren skulle ha rapportert inn. I slike tilfeller blir det opp til sykemeldte å dokumentere hvilken inntekt man har hatt. Det kan gjøres ved å legge fram lønnsslipper, timelister, arbeidsavtale og kontoutskrifter som viser hva man har mottatt i lønn i den siste perioden.

I noen tilfeller blir det ikke riktig å se på den aktuelle ukesinntekten før vedkommende ble syk. For å få rett til sykepenger må medlemmet ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før han eller hun ble arbeidsufør. For en person som bare har jobbet i fire uker vil det være urimelig om NAV tar med inntektene for tre måneder før sykemeldingstidspunktet. Da er det gjennomsnittsinntekten i de fire ukene som er den aktuelle inntekten.

Dersom gjennomsnittsinntekten i de siste tre månedene avviker veldig fra det man har hatt i årsinntekt, skal sykepengene beregnes ut fra årsinntekten. Da ser NAV på hva man har hatt i inntekt i løpet av de tre siste årene. Etter klage kom NAV fram til at sykepengene skulle beregnes ut fra årsinntekten til mannen. Han fikk dermed omgjort vedtaket sitt og fikk rett til sykepenger.

Les også

Hvor lenge må du jobbe for å ha opptjent deg rett til sykepenger?

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..