Krav til aktiv behandling for å motta arbeidsavklaringspenger – hva betyr det?

For å kunne motta arbeidsavklaringspenger er det et krav til aktiv behandling. Meningen med arbeidsavklaring er å gjøre personen bedre i stand til å arbeide. Det kan gjøres på to måter: enten ved å gjennomgå aktiv behandling eller å gå på arbeidsrettede tiltak. Det kan også være aktuelt å gjøre begge deler i en periode, for å forsøke å komme tilbake i arbeid etter at man har blitt syk. Her skal vi se på hvilke krav som stilles for at aktiv behandling skal kunne gi grunnlag for arbeidsavklaringspenger.

Personen må ha behov for behandling. Med behandling menes det helsehjelp. Det kan være terapi, medisinering, medisinsk utredning eller lignende. Om man har behov for behandling er en vurdering som tas av lege. Behandlingen kan foregå i regi av annet helsepersonell enn leger, for eksempel psykolog, fysioterapeut, kiropraktor, manuell terapeut mv. Det forutsettes at det er en del av en medisinsk behandlingsplan.

Behandlingen må gi utsikter til bedring. Hvor mye behandling som må gjennomføres for å fylle vilkårene er en konkret vurdering for hver enkelt. Man må se på hvilken type behandling som er nødvendig for at man skal få bedre arbeidsevne.

I kravet til aktiv behandling ligger det ikke noe vilkår om at det må foregå konstante behandlingstiltak. En oppfølgingstime hos psykolog en gang i uken kan for eksempel være nok. Det er ikke spesielle krav til omfang. Det regnes som aktiv behandling, både ved operasjon, innleggelser og mer passive perioder med hvile. Behandlingen kan i noen tilfeller bestå av egenaktivitet som svømming, øvelser, samtalegruppe, turer i skog og mark. For en person med sterk angst kan behandlingen bestå av at man øver på å sette seg selv i situasjoner som man strever med, f eks å gå på butikken. Det er altså ikke bestemte krav til hvor mye behandling man skal motta eller hvilken måte man skal motta aktiv behandling. Det avgjørende er om behandlingen kan gi mulighet for bedring av arbeidsevnen. Det må alltid vurderes om det er mer aktive tiltak som kan være mer hensiktsmessige. For mange unge mennesker som opplever psykiske vansker vil det å gå på tilrettelagt undervisning noen timer i uken kunne anses som aktiv behandling dersom det er en del av behandlingsplanen for de psykiske vanskene.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..