Sykepenger ved arbeidskonflikt

Når det oppstår en konflikt på arbeidsplassen, er det mange som blir sykemeldte. Da hender det at NAV avslår sykepenger fordi de mener at en arbeidskonflikt ikke gir grunnlag for sykepenger. Det er ikke alltid riktig. I noen tilfeller, der arbeidskonflikten har ført til sykdomsplager, vil arbeidskonflikten kunne gi rett til sykepenger. I denne artikkelen går vi gjennom kravene som stilles for å få sykepenger ved arbeidskonflikt.

Sykdomsvilkåret

Folketrygdloven stiller som vilkår for å få sykepenger, at man har en sykdom. Hva som regnes som sykdom er en medisinsk vurdering. I folketrygdloven er vilkåret definert slik:

Sykepenger ytes til den som er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l., gir ikke rett til sykepenger.

En arbeidskonflikt kan gi en rekke sykdomssymptomer, som belastningslidelser, søvnproblemer osv. En arbeidskonflikt kan i noen tilfeller gi alvorlig psykisk sykdom. Det å være under press på arbeidsstedet vil påvirke helsen i stor grad. Dersom man har symptomer på sykdom som gjør at man ikke kan jobbe, for eksempel alvorlig depresjon, magesår osv, vil man oppfylle kravet om sykdom for å få sykepenger.

Strenge krav til dokumentasjon ved arbeidskonflikt

NAV stiller krav til dokumentasjon. Det betyr at det må innhentes en legeerklæring på at man er for syk til å jobbe. Det stilles ekstra strenge krav til dokumentasjon når grunnen til sykemeldingen er en arbeidskonflikt. Det er fordi sykepenger skal gis ved sykdom og ikke andre grunner til arbeidsfravær. NAV må derfor vurdere om det er sykdomsplagene som arbeidskonflikten har ført til som er grunnen til sykefraværet, eller selve konflikten. Hvis arbeidskonflikten har ført til fysiske og psykiske sykdomsplager, blir spørsmålet om disse er grunn til å være borte fra jobben.

Det er mange som opplever å få avslag på sykepenger når det har vært en konflikt på jobben. Det handler om at man ikke tror på at vedkommende er syk. Det er lett å tenke seg at man ikke ønsker å jobbe når man er i en arbeidskonflikt. Når NAV mener det er konflikten som er grunnen til at man ikke kan arbeide, har NAV plikt til å innhente opplysninger.

Advokat Arild Almklov bistår i saker om arbeidskonflikter og avslag på sykepenger.

Om advokat Arild Almklov

Klage på avslag fra NAV?

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..