Klage på avslag fra NAV?

Når kan man klage?

Når NAV har tatt en avgjørelse som bestemmer rettighetene til private personer, er det vedtak. Slike avgjørelser har man rett til å klage på. Motsatt kan man ikke påklage beslutninger som tas underveis i saksbehandlingen og som ikke direkte bestemmer rettigheter for den private personen. Det kan være beslutninger om å fremlegge saken for rådgivende lege, innhente en utredning eller hvilke tiltak som skal forsøkes. Slike beslutninger ligger innenfor saksbehandlingen til NAV og er ikke noe som den enkelte har rett til å få prøvd i høyere instans.

Det må være en avgjørelse som direkte bestemmer rettighetene til den private personen, slik som for eksempel rett til arbeidsavklaringspenger, krav om tilbakebetaling eller stans i stønad.

Det er ikke nødvendig at vedtaket er skriftlig. En avgjørelse som bestemmer rettighetene for den private parten, gir klagerett. Derfor er det viktig at slike avgjørelser gjøres skriftlig. Det er også et krav om at vedtak begrunnes. Først når man får informasjon om hvorfor man har fått avslag, har man en mulighet for å komme med innsigelser i en klage.

Hvem kan klage?

En part i en forvaltningssak har rett til å klage på et vedtak i saken. Det er den vedtaket direkte gjelder som er å regne som part i saken. Den som har søkt om stønad fra NAV og fått avslag, er part i saken. Man er ikke part i saken selv om man blir påvirket av avgjørelsen. Familiemedlemmer som avgjørelsen får konsekvenser for, har dermed ikke rett til å klage. Hvis andre skal klage på vegne av parten, må de ha fullmakt fra den det gjelder.

Hvordan klager man på avslag fra NAV?

En klage på avslag fra NAV skal sendes til det kontoret som har fattet vedtaket. Man kan benytte skjemaet til NAV her klageskjema, men det er ikke nødvendig. Det som er viktig er at det fremgår hvilket vedtak som påklages og hva man er uenig i. En advokat kan vurdere om NAV har gjort saksbehandlingsfeil, rettsanvendelsesfeil eller feil ved skjønnsutøvelsen. Dersom man har inntekt under en viss grense, kan man ha rett til fri rettshjelp til å klage på vedtak fra NAV. Om inntektsgrensen se fri rettshjelp

Kontakt advokat Arild Almklov

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..