Fikk psykiatrisk behandling, men ble ikke utredet for ME / CFS – ikke svikt i helsehjelpen, mente lagmannsretten

En kvinne oppsøkte lege med betydelig funksjonssvikt. Legen satte chizofreni som tentativ diagnose. Hun ble innlagt i psykiatrien under tvang og medisinert mot sin egen vilje. Hun anla sak mot Staten fordi hun mente at hun var blitt påført en skade på grunn av tvangsbehandlingen. Hun mente at hun var feilbehandlet, feildiagnostisert og feilmedisinert.

For å få pasientskadeerstatning er det et vilkår at det har vært en svikt ved helsehjelpen. Borgarting lagmannsrett behandlet saken og kom til at det ikke hadde skjedd svikt i helsehjelpen. Les dommen i sin helhet her: LB-2017-41117

Uenighet blant de sakkyndige

Kvinnen innhentet en vurdering fra en sakkyndig som mente at det ikke var godt nok utredet om det var somatiske / biokjemiske årsaker til symptomene og at det var fokusert for mye på å stille en psykiatrisk diagnose og behandle med psykofarmaka.

Retten oppnevnte to sakkyndige, som hver kom til ulikt resultat. Den ene mente at det var en svikt ved helsehjelpen at det ikke var undersøkt om det var andre årsaker enn psykiatri. Den andre mente det ikke var svikt. Kvinnen hentet inn en vurdering fra en psykiater som mente det helt klart var svikt i helsehjelpen hun hadde fått.

Ikke svikt i helsehjelpen

Kvinnen hevdet at det var en mangel ved helsehjelpen at hennes B12-mangel og lave hemoglobin ikke ble undersøkt og at hun ikke hadde blitt utredet for ME /CFS.

Selv om kvinnen senere fikk diagnosen ME, mente retten at det ikke var en svikt at hun ikke tidligere ble utredet for dette. Retten mente at siden ME er en utelukkelsesdiagnose og ikke kan stilles så lenge det er andre aktuelle lidelser, i dette tilfellet uavklarte psykiske lidelser, som kan forklare symptomene.

Lagmannsretten la vekt på at det var åpenbart at kvinnen hadde hatt et behandlingsbehov og at hun fremstod som alvorlig psykisk syk. Det var komplisert og vanskelig å stille diagnose. Lagmannsretten mente derfor at selv om det senere viste seg å være feil å gi henne en chizofreni-diagnose, var det ikke svikt i helsehjelpen. Lagmannsretten mente at det heller ikke var bevist at kvinnen hadde fått ME som følge av feilmedisineringen. Hun hadde dermed ikke rett til erstatning.

Les også menerstatning for PTSD

Kontakt advokat Arild Almklov

2 kommentarer

    1. Lagmannsretten sier at det var feil å stille diagnosen sett i ettertid. Men at det ikke var svikt i helsehjelpen da den ble stilt. Senere har hun fått diagnosen ME. Noe av faktum i saken er gjengitt i dommen men kanskje ikke alt. Jeg har likevell litt vansker med å forstå at det ikke skulle være svikt.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..