Påkjørsel av fotgjenger: Kan forsikringsselskapet nekte erstatning?

Hvis du som fotgjenger blir påkjørt av en bil og påført en skade, har du rett til erstatning fra bilens ansvarsforsikring. Hvis du har medvirket til ulykken med vilje eller uaktsomhet, kan forsikringsselskapet redusere erstatningen eller i verste fall nekte å utbetale erstatning. Hva kan du forvente hvis du går i veibanen, krysser veien der det ikke er oppmerket fotgjengerfelt eller går uten refleks når det er mørkt? Advokat Arild Almklov har bistått i saker om avkorting av erstatning etter bilulykke og svarer her på disse spørsmålene. Les mer Rettshjelpsadvokaten yter bistand i erstatningsrett

Mange påkjørsler skjer i det fotgjengeren krysser veien. Blir fotgjengeren truffet i fotgjengerfeltet, blir bilføreren som regel ansett å være skyldig i ulykken. Fotgjengeren vil da ha rett til full erstatning. Om en fotgjenger har rett til erstatning etter å ha krysset veien på et annet sted, beror på en nærmere vurdering av situasjonen. I mange tilfeller vil det å krysse veien på et sted uten fotgjengerfelt være helt ufarlig. Hvis det er god sikt, lite trafikk og en vei med lav hastighet, kan ikke fotgjengere lastes for å krysse veien. Noe annet blir det om man plutselig løper ut i veien slik at det blir umulig for bilføreren å stanse i tide.

Helt dagligdagse og uskyldige feil vil som regel ikke føre til at erstatning blir nektet. Mange vil kanskje synes det er dagligdags å gå på rødt lys, krysse veien der det ikke er fotgjengerfelt eller gå i mørket uten refleks, men lovgiver har ment at bare et øyeblikks tankeløshet og uoppmerksomhet kan føre til reduksjon i erstatningen. Gjør man slike valg risikerer man altså at erstatningen kan bli redusert.

En fotgjenger som går i mørket uten refleks kan være vanskelig å få øye på. Selv en aktsom bilfører kan kollidere med en fotgjenger i mørket. Da kan man kanskje si at fotgjengeren har medvirket til ulykken.

Om du kan bli nektet erstatning eller ikke, vil bero på en vurdering av opptredenen til begge parter. Hvis det er dårlig sikt, må bilføreren ta ekstra hensyn. Der det går barn langs veien, må en forvente at bilene kjører roligere. Mange skolebarn går langs trafikkerte veier og må krysse veien for å komme til skolen. Da forventes det mer aktsomhet av bilføreren.

Hvis bilførerens handlemåte har vært dominerende for at ulykken har skjedd, vil det ikke bli snakk om avkortning. Selv om du krysser veien på et umerket sted og går i veibanen, vil du altså ha rett til erstatning hvis bilføreren kjører med for høy hastighet. Sitter bilføreren og taster på mobilen i det du fyker ut i veibanen, vil du fortsatt kunne kreve erstatning. Går du derimot med mørke klær langs en høyhastighetsvei, uten refleks, risikerer du altså at forsikringsselskapet nekter å utbetale erstatning dersom du blir påkjørt av en bil. Les også Erstatning for personskade: Krav til årsakssammenheng

Har du fått avkorting av erstatning etter bilulykke?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..