Avslag på arbeidsavklaringspenger (AAP)

Mange opplever å få avslag på arbeidsavklaringspenger fra NAV fordi NAV mener de ikke er arbeidsuføre for ethvert yrke. Når man opplever en ulykke eller sykdom som gjør at man ikke kan gjøre den jobben man har, blir man gjerne sykemeldt. Det kan være at jobben krever at man utfører tunge løft. Har man ryggproblemer, vil legen da ikke anbefale at man går på jobb og gi en sykemelding. Problemet oppstår når man har gått på sykepenger i et år og fremdeles har de samme plagene. Hva da? Man kan bare motta sykepenger fra NAV i et år. Er man ikke i stand til å gå tilbake til jobben sin etter et år, kan man søke om arbeidsavklaringspenger.

Hensikten med arbeidsavklaringspenger er å gi personen en mulighet til å komme tilbake i jobb, enten ved å gjennomføre hensiktsmessig behandling eller ved arbeidsrettede tiltak. For mange er problemet at de har en jobb som de ikke kan utføre med den sykdommen eller skaden de har, for eksempel hvis man har en jobb som krever god fysikk. Det er jo nettopp i slike situasjoner det vil være viktig å finne fram til en behandling eller et tiltak som kan gjøre at personen kan komme i arbeid igjen. For eksempel kan det være behov for omskolering til et yrke som ikke er så fysisk krevende. Da vil det være nødvendig å motta stønad slik at man har noe å leve av i mellomtiden. For andre vil det være viktig å få tid til å motta behandling for plagene slik at de kan bli bra igjen. Arbeidsavklaringspenger skal sikre at man har noe å leve av mens man gjennomgår behandling.

I mange tilfeller vil jobben forsvinne når man blir for syk for å utføre jobben tilfredsstillende, enten fordi arbeidsgiveren gir opp og går til oppsigelse, lar være å forlenge et vikariat eller på grunn av alminnelige nedskjæringer og kutt. Den som har en utfordrende helse vil fort bli nedprioritert. I tilfeller hvor den som søker om arbeidsavklaringspenger ikke har en jobb som arbeidsevnen kan vurderes opp mot, blir det ofte gitt avslag. Da er det egentlig NAV som har arbeidsgiveransvaret og skal prøve ut arbeidsevnen, men det er fort gjort å skylde på at det er arbeidsmarkedet og ikke sykdommen, som er grunnen til at man ikke kan jobbe. Da kan det bli svært vanskelig for søkeren å bevise at det er sykdommen som er grunnen til at man ikke jobber.

Problemet er at folketrygdloven § 11-5 krever at man er ute av stand til å utføre ethvert yrke. Ved vurderingen skal det tas hensyn til helse, alder, evner, utdanning og yrkesbakgrunn og arbeidsmuligheter på steder der det er rimelig at medlemmet tar arbeid. Det vil si at mange som blir stående uten jobb fordi de ikke lenger kan utføre det yrke de hadde, ikke har rett til stønad. De vil få avslag på stønad, nettopp i den fasen som de har behov for å omskolere seg eller gjennomgår behandling for å komme seg tilbake i jobb. Det er ikke i tråd med det som er hensikten.

Les også Kortere arbeidsavklaring – hva betyr det?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..