Fibromyalgi og psykiske plager fra før var ikke til hinder for erstatning for yrkesskade

18. januar 2018 behandlet Finansklagenemnda en sak der en kvinne hadde fått PTSD etter en arbeidsulykke på jobb. Kvinnen hadde vært på jobb som hjemmesykepleier og blitt truet med kniv av en av brukerne. Som følge av hendelsen utviklet hun en posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og greide ikke å komme tilbake i jobb.

Forsikringsselskapet mente hun ikke hadde rett til yrkesskadeerstatning og viste til at kvinnen hadde hatt psykiske plager og fibromyalgi før ulykken skjedde. For å ha rett til erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven må det være en årsakssammenheng mellom ulykken og plagene, og mellom ulykken og arbeidsuførheten. Spørsmålet i saken var om det var årsakssammenheng mellom kvinnens PTSD og arbeidsulykken.

NAVs spesialist mente at det var ulykken som var årsaken til at kvinnen falt ut av arbeidslivet. Han viste til at kvinnen hadde fungert helt fint på jobb og hjemme fram til ulykken skjedde. Han uttalte

I følge ICD-10 kan slike «predisponerende» faktorer senke terskelen for utvikling av syndromet eller forverre forløpet, men er verken nødvendig eller tilstrekkelig til å forklare forekomsten av lidelsen.

Med andre ord kan en person som har hatt psykiske lidelser og fibromyalgi ha større sjanse for å få en posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Det betydde likevel ikke at en kunne si at det ikke var arbeidsulykken som var årsaken til lidelsen. Selv om kvinnen hadde hatt kontakt med psykolog tidligere og hatt en vanskelig familiesituasjon, mente nemnda at det var arbeidsulykken som forårsaket at hun ble ufør. Kvinnen fikk dermed rett til full yrkesskadeerstatning.

Les også menerstatning for PTSD

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..