Hjemmesykepleier ble truet med kniv – fikk rett til yrkesskadeerstatning

På jobb som hjemmesykepleier opplevde kvinnen at en av brukerne truet henne med kniv. Det var en svært traumatisk hendelse. I ettertid fikk hjemmesykepleieren vansker med å sove og måtte gå til psykolog. Hun greide ikke å gå tilbake til jobben som hjemmesykepleier og ble arbeidsufør i flere år.

Protector forsikring som hadde yrkesskadeforsikret kvinnen, mente at det ikke var hendelsen på arbeid som var årsaken til at kvinnen ble arbeidsufør, og avslo forsikring. Selskapet viste til at kvinnen hadde slitt med uro, nedstemthet og bekymringstanker tidligere i livet. De mente derfor at det ikke var arbeidsulykken som var årsaken til at hun ble arbeidsufør. Kvinnen klagde saken inn for Finansklagenemnda og fikk medhold i at hun hadde rett til yrkesskadeforsikring.

NAV godkjente skaden som en yrkesskade og innvilget arbeidsavklaringspenger med yrkesskadefordel.

Det ble innhentet en spesialisterklæring fra psykiater, som mente det var naturlig å tenke at kvinnen hadde fått en posttraumatisk stresslidelse (PTSD). For å fylle kriteriene må det ha forekommet akutt traumatisk hendelse. Han la vekt på at kvinnen hadde fungert bra før hendelsen skjedde. Hun hadde hatt full jobb og fungert godt i hverdagen.

Nemnda uttalte:

Ansvar etter yfl. forutsetter at det er sannsynliggjort årsakssammenheng mellom den skadevoldende hendelsen og forsikredes plager, og mellom disse og ervervsuførheten. Det vil være tilfellet om hendelsen er en nødvendig betingelse for plagene, og om den har vært en så vidt vesentlig faktor i årsaksbildet at det er naturlig å knytte ansvar til den. Det er i utgangspunktet forsikrede som må sannsynliggjøre at det foreligger faktisk og rettslig årsakssammenheng som nevnt.

Flertallet la vekt på at to spesialister hadde konkludert med at det var årsakssammenheng. Ut fra dette anså de at hjemmesykepleieren hadde oppfylt beviskravet for at uførheten skyldes arbeidsulykken.

Les også Menerstatning for PTSD

Saken ble avgjort av Finansklagenemnda 18.1.2018.

Dersom du har vært utsatt for en ulykke på arbeid, kan du ta kontakt med advokat Arild Almklov.

Kontakt advokat Arild Almklov

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..