NAV passer ikke for alle

Arbeidstakere som blir rammet av sykdom som gjør dem ute av stand til å arbeide, kan motta sykepenger i et år. Hvis man fremdeles er for syk til å jobbe når det har gått et år, kan man søke om arbeidsavklaringspenger. Ordningen skal sørge for at mennesker som må ha hjelp for å komme tilbake i arbeid, har noe å leve av. NAV tilbyr økonomisk stønad hvis man enten har behov for aktiv behandling, har behov for arbeidsrettet tiltak, eller får oppfølging av NAV. Men NAV passer ikke for alle. Det er ikke alle sykdommer som kan behandles. Det er ikke alle som har behov for arbeidspraksis.

For å ha krav på arbeidsavklaringspenger er det et vilkår at man har behov for aktiv behandling. Med aktiv behandling menes det slik behandling som kan føre til bedring av arbeidsevnen. Det er ikke tilstrekkelig at man går til et fast behandlingsopplegg som legen har bestemt, dersom det ikke kan forventes å bedre arbeidsevnen.

Hvis man for eksempel lider av en sykdom som ikke kan behandles, vil man ikke oppfylle vilkårene. Da kan man risikere å falle utenfor systemet og ikke ha krav på stønad selv om man er veldig syk. Ofte vil det ikke være et alternativ å søke om uføretrygd med en gang man har avsluttet sykepengeperioden. For å få uføretrygd kreves det at man har fått arbeidsevnen vurdert av NAV. Det vil NAV ikke få gjort dersom man ikke har fått prøve seg i arbeidspraksis i sykepengeperioden.

Det er heller ikke sikkert at det er praksis og utdanning som skal til for at man kommer i jobb. Et eksempel kan være en høyt utdannet spesialist som i mange år har jobbet i et svært krevende yrke, for så å bli rammet av sykdom. Hvis personen har mange års arbeidserfaring og er høyt kvalifisert allerede, vil det gi lite mening å gjennomføre arbeidspraksis hvis målet er å komme tilbake i jobb.

Hvis man for eksempel lever av et tungt fysisk arbeid og blir rammet av sykdom som gjør at man ikke kan leve av de tunge løftene lenger, kan det være nyttig å kvalifisere seg til et annet arbeid som det er bruk for på arbeidsmarkedet. Slik kvalifisering kan være en praksisplass eller studier som vil øke sjansen for å få jobb. Det forutsetter imidlertid at vedkommende har interesse for faget. Dersom personen har valgt å jobbe med kroppen hele livet, kan det være krevende å kvalifisere seg til kontorjobb.

Andre ganger kan det være at man har behov for å motta behandling for å bli bra av sykdommen. Det kan være nødvendig å gå aktivt i terapi i en periode eller å ta medisiner for å bli bedre av sykdommen. Da passer arbeidsavklaringsordningen fint. Men det trenger ikke å gjelde alle. For noen er det ikke praksisplass, studier eller behandling som skal til for å komme i jobb. Noen sykdommer trenger tid. Noen ganger er det nødvendig å få ta det med ro for å kunne bli frisk. Noen ganger trenger mennesker tid for å finne et nytt yrke. Da passer NAV ikke like godt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..