Har NAV bedt deg trekke søknaden? Ikke la deg lure

Har NAV bedt deg om å trekke søknaden eller klagen din?

Har du blitt fortalt av saksbehandler at søknaden eller klagen ikke kommer til å føre frem og at det beste er om den trekkes?

Har du opplevd å klage på et avslag, for så å høre fra NAV at søknaden vil bli innvilget, men du må trekke klagen først?

Ikke hør på det. Om du trekker klagen, så blir den heller ikke vurdert og da har du bare saksbehandlers vurdering å stole på. Den er kanskje feil.

Hvor mange ganger har jeg ikke hørt at saksbehandler har sagt til mine klienter at klagen må trekkes før nytt vedtak om innvilgelse kan treffes? Dette er ikke riktig. NAV kan når som helst treffe vedtak om innvilgelse. Om NAV ønsker å omgjøre tidligere vedtak på bakgrunn av nye opplysninger så kan de det også. Men det er ikke nødvendig å trekke klagen for å få dette til.

Er det noen fordeler ved å trekke søknaden eller klagen? Medfører det at du står i noen gunstigere stilling? Svaret på dette er nei. Det innebærer ingen fordeler for den det gjelder å trekke en søknad eller klage. Det er ikke slik at NAV ikke kan behandle noen andre søknader om du ikke trekker klagen. Det plikter NAV å gjøre. Det er ikke slik at du risikerer å komme dårligere ut en annen gang fordi du ikke trakk søknaden eller klagen. NAV kan ikke «straffe» brukerne fordi de benytter seg av det systemet folketrygdloven legger opp til.

Forvaltningens plikt til å behandle søknader følger av forvaltningslovens regler. Retten til å få behandlet en klage over et vedtak følger også av forvaltningsloven. NAV kan ikke nekte å behandle en søknad eller en klage. De plikter å ta stilling til denne.

Les også Har du rett til fri rettshjelp?

Det eneste unntaket fra denne plikten er når den som har satt frem søknaden eller klagen trekker den. NAV er de eneste som måtte få noen fordeler av dette.

Den som har trukket klagen får ikke noen vurdering av om NAVs første vurdering er riktig. Klagebehandlingen i forvaltningsretten legger opp til at andre instans skal være en fullstendig ny vurdering. De kan se på vedtaket til første instans, men vurderingen skal være selvstendig og uavhengig. Klageinstansen kan se annerleders på ting og nye momenter kan komme til i løpet av klageomgangen og disse kan lede til et annet resultat. Veldig mange vedtak blir omgjort i klageinstans.

Du kan ha krav på etterbetaling

Når du søker om en ytelse, og får innvilget søknaden, oppstår rett til utbetaling fra søknadsdato. Trekker du en søknad eller en klage, kan du altså tape penger.

l

Hvorfor ber NAV om dette da? Det kan være mange grunner til dette. Men en ting er sikkert. Du som bruker av NAV har ingen ting å tjene på dette. Det har kun NAV.

Mitt råd som advokat er: ikke trekk søknaden eller klagen uten å ha fått vurdert saken din. Jeg tilbyr gratis vurdering av alle klagesaker. Ta kontakt her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..