Arbeidsavklaringspenger gis for tre år. I 2018 ble reglene strammet inn slik at det ble vanskeligere å få arbeidsavklaringspenger ut over tre år.
I dagens regelverk kan perioden med arbeidsavklaringspenger bare forlenges hvis grunnen til at avklaringen ikke er ferdig, er at det har tatt lang tid å utrede sykdommen, evt at man har blitt forhindret fra å kombinere medisinsk behandling og arbeidsrettet tiltak.
Stortinget har vedtatt et nytt unntak om forlenget periode med arbeidsavklaringspenger ved ventetid på behandling. Det var ment å tre i kraft fra den 1. juli 2022.
Nå har regjeringen kommet med nye forslag som vil kunne forlenge perioden man kan motta arbeidsavklaringspenger;
For det første foreslår regjeringen et unntak for dem som er nær ved å bli i stand til å søke arbeid eller utdanning. Perioden kan utvides med to år.
For det andre foreslår regjeringen å avvikle dagens krav til karenstid for perioder med arbeidsavklaringspenger. Det betyr at man i praksis kan søke om en ny treårsperiode dersom man ikke er ferdig avklart etter tre år med arbeidsavklaringspenger. Med denne ordningen er det ikke sikkert man kommer til å trenge unntakene for forlenget arbeidsavklaringsperiode som man har i dag, ettersom det vil bli mulig å søke på nytt.
Men dette er ikke avgjort enda. De nye reglene er nå ute på høring og er foreslått å gjelde fra den 1. juli 2022.