Beregning av dagpengegrunnlag

For å ha rett til dagpenger må inntekten være redusert med minst femti prosent.

Det kan være krevende å beregne hva dagpengegrunnlaget skal være hvis personen som har blitt arbeidsledig har jobbet uregelmessig. Nylig bistod jeg en kvinne som hadde hatt flere kortvarige vikariater med ulike stillingsprosenter. Da hun ble syk, måtte hun kutte ut den ene jobben fordi hun ikke greide det fysiske arbeidet, men hun beholdt de andre stillingene og skaffet seg et vikariat i en jobb som var bedre tilpasset helsen hennes. Hun fikk avslag på dagpenger fordi NAV mente at inntekten hennes ikke hadde blitt redusert med mer enn femti prosent.

Hvis man har hatt varierende arbeidstid de siste seks månedene før arbeidet blir redusert, eller arbeidet har vart i mindre enn seks måneder, skal arbeidstiden beregnes til et gjennomsnitt av det man har arbeidet i løpet av de siste tolv månedene. Det kan falle uheldig ut dersom man har slitt med sykdom og ikke har kunnet jobbe så mye som vanlig. De som jobber som vikarer og tar vakter ved behov, vil ofte jobbe mindre når de sliter med sykdom. Dermed opptjener de seg mindre rettigheter til dagpenger enn andre som er fast ansatte.

Hvis du kommer uheldig ut fordi inntekten har vært lavere den siste tiden før du ble arbeidsledig, kan du be NAV om å beregne et gjennomsnitt av arbeidstiden din I de siste 36 månedene. Du må kunne dokumentere arbeidstiden din I løpet av de siste tre årene. Arbeidstiden kan dokumenteres ved å fremlegge arbeidskontrakt og lønnsslipper i alle jobbene du har hatt. Det er ikke nok å legge fram likningen fra skatteetaten. NAV må vite hvor mange timer du faktisk har jobbet.

For den som er fast ansatt i en viss stillingsprosent er det enkelt å dokumentere arbeidstiden. Når man jobber som tilkallingsvikar, er det bare den tiden man faktisk har jobbet som teller med. Da må det legges fram lister over de timene man har jobbet I beregning av dagpengegrunnlag. Ved å legge sammen alle timene man har jobbet i løpet av de siste tre årene og beregne gjennomsnittet av dette på antall uker, får man gjennomsnittsberegnet arbeidstiden.

For å få dagpenger må inntekten være redusert med mer enn femti prosent. Det vil si at om NAV sammenligner inntekten du har før og etter du ble arbeidsledig. I beregningen av den nåværende inntekten tar NAV utgangspunkt i den lønnen som er innrapportert til skatteetaten. I tillegg tar de med sykepenger, omsorgslønn, pleiepenger, opplæringspenger, svangerskapspenger og foreldrepenger.

Les også

Kan du kreve å bytte saksbehandler i NAV?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..