kronisk utmattelsessyndrom

Mann med kronisk tretthetssyndrom vant i Trygderetten i sak om ung ufør

For å ha rett til tillegg som ung ufør på uføretrygden kreves det at medlemmet har fått arbeidsevnen nedsatt før fylte 26 år på grunn av en alvorlig og varig sykdom som er klart dokumentert. Mange ME-syke får avslag på tillegget fordi NAV ikke anser sykdommen som alvorlig nok. En ung mann tok saken til Trygderetten og vant over NAV.

Han anførte at han hadde store helsemessige plager som ga betydelig funksjonssvikt. Kronisk tretthetssyndrom er ikke på listen over alvorlige sykdommer som gir rett til tillegg som ung ufør fra NAV, men det er ikke et krav. NAV skal foreta en konkret vurdering av i hvilken grad sykdommen reduserer funksjonsevnen.

Mannen mente at han oppfylte vilkårene for å få tillegg som ung ufør. Det var enighet om at han hadde en varig sykdom. Han hadde blitt diagnostisert med kronisk tretthetssyndrom, eller ME, med tilleggssymptomer fem år før anken ble behandlet. Som følge av sykdommen hadde han ikke greid å gjennomføre skolegangen og hadde blitt innvilget 100% uføretrygd.

NAV avslo søknaden om tillegg som ung ufør og begrunnet avslaget med at de mente at sykdommen ikke var alvorlig nok. NAV mente at mannen ikke hadde alvorlig grad av ME. Mannen hadde et svært begrenset liv, der han for det meste oppholdt seg på soverommet. Han spiste alle måltider på rommet og måtte ha hjelp til å forflytte seg rundt i huset. Han måtte ha det stille og mørkt rundt seg. Han hadde en rekke symptomer slik som høy puls, søvnvansker, dobbeltsyn, hjertebank, hodepine og kognitive forstyrrelser, bla. svekket konsentrasjon og hukommelsesvansker. Mannen mente det han led av måtte anses som en alvorlig grad av ME. Dette synet ble støttet av en spesialist som hadde utredet ham tidligere.

Den rådgivende legen til NAV mente at han ikke hadde en ME-sykdom som var så invalidiserende at det kunne betegnes som alvorlig grad av ME. Han begrunnet det bla. med at han leste og var sosial på datamaskinen.

Trygderetten behandlet anken og mente at saken ikke var godt nok opplyst for å vurdere hvor alvorlig syk mannen var. Trygderetten viste til at det burde innhentes uttalelse fra spesialist i andrelinjetjenesten med kompetanse på ME som kunne beskrive mannens funksjonsnivå og hvilken grad av ME han hadde. Det fremgår av Helsedirektoratets nasjonale veileder IS-1944, Pasienter med CFS/ME: Utredning, diagnostikk, behandling. Rehabilitering, pleie og omsorg. Helsedirektoratets veileder at NAV skal innhente slike opplysninger før de tar stilling til om sykdommen er alvorlig nok. Trygderetten opphevet dermed avslaget og sendte saken tilbake til NAV for ny vurdering.

Les også

Trygderetten med ny praksis om rett til særtillegg som unge uføre for personer med ME

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..