NAV omgjorde vedtaket – Jente med moderat grad av ME fikk likevel tillegg som ung ufør

Nylig bistod jeg ei ung jente som hadde blitt syk mens hun gikk på ungdomsskolen. Hun måtte avbryte videregående skole fordi hun var for syk. Hun bodde hjemme og måtte ha hjelp av foreldrene til det meste. Da hun var 18 år fikk hun diagnosen ME. Hun mottok arbeidsavklaringspenger fra NAV og søkte om å få tillegg som ung ufør. NAV avslo søknaden fordi det ikke var klart hva varigheten av sykdommen ville bli.

Dette er ikke riktig anvendelse av reglene. Det er ikke slik at man må ha en avklart sykdomssituasjon for å oppfylle vilkårene for tillegg som ung ufør. Hele poenget med tillegget er at det skal sikre økonomien til mennesker som blir syke i ung alder. Det er vanlig at det tar lang tid å finne ut hvor lenge sykdommen varer. Ofte må man ha vært syk lenge for å ha en sikker prognose. Med ME er det gjerne det at sykdommen har vart lenge som gjør at legen vurderer det som mindre sannsynlig at man blir frisk. Det er ikke dermed sagt at man må ha vært syk i mange år før man kan ha rett til å få tillegg som ung ufør.

Vedtaket ble i denne saken påklaget og det ble anført at jenta hadde rett til tillegget.

Spørsmålet NAV klageinstans skulle vurdere var om sykdommen var alvorlig og varig, slik at hun hadde rett til å få tillegg som ung ufør på arbeidsavklaringspengene. NAV klageinstans vurderte symptomene jenta hadde hatt og kom til at det samlede symptomtrykket var omfattende. De la avgjørende vekt på fastlegens vurderinger. Jentas og foreldrenes beskrivelse av hverdagen la de mindre vekt på.

Ut fra beskrivelsene mente NAV klageinstans at hun hadde ME i moderat grad. De viste til at hun i hovedsak var bundet til huset, med sterkt redusert aktivitetsoverskudd, men hadde fått sterkt nedsatt funksjonsevne på grunn av flere omfattende helseplager. NAV klageinstans la vekt på sykdomshistorikken. Jenta hadde hatt utmattelsessymptomer i flere år. I tillegg slet hun med magesmerter og fordøyelsesbesvær.

Som følge av en konkret vurdering kom NAV klageinstans til at hun oppfylte vilkårene for å få innvilget ung ufør tillegg.

Trenger du bistand til å klage på vedtak fra NAV? Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..