Hva er riktig uføretidspunkt?

Hvis søkeren ble ufør før han fylte 26 år, kan han ha rett til å få uføretrygden beregnet som ung ufør. Det vil gi rett til høyere stønad for de som ikke har fått opparbeidet seg inntekt. Det stilles krav om tre års botid i Norge før uføretidspunktet. I alle tilfeller kan det ha stor betydning hvilket uføretidspunkt NAV fastsetter.

Uføretidspunktet er det tidspunktet evnen til å få inntekt ble varig nedsatt. Det er den reelle arbeidsevnen som avgjør.

Evnen til å arbeide må ha blitt nedsatt med mer enn halvparten. Uføretidspunktet er ofte det første tidspunktet man ble sykemeldt fra jobben. Men det trenger ikke å være det. Noen forsøker å stå i jobb så lenge som mulig etter at de har blitt syke. Lengre forsøk på å prøve å komme tilbake i jobb uten å klare det, skal ikke føre til at uføretidspunktet blir satt senere.

Problemet oppstår i mange saker der NAV anbefaler søkeren å forsøke arbeidsrettede tiltak i stedet for å søke om uføretrygd. Hvis søkeren gjennomfører et arbeidsrettet tiltak av et visst omfang, vil NAV si at søkeren ikke var varig ufør før på et senere tidspunkt.

De fleste har en høyere inntekt før de ble rammet av sykdom. Hvis de var i arbeidslivet og så ble rammet av en sykdom og ble sykemeldt, vil ofte dette tidspunktet være det mest gunstige å fastsette uføretidspunktet fordi man tjente mest i årene før dette skjedde.

Hvis man er sykemeldt og så kommer tilbake til arbeid i en periode, vil det bli spørsmål om man først ble varig ufør på et senere tidspunkt. Det kan være nødvendig å forsøke behandling i en periode først, for å se om man blir bedre. I noen tilfeller vil man forsøke seg på arbeidsrettede tiltak før man kan si om man er varig ufør. Noen forsøker seg i utdanning eller deltidsstilling. Det får betydning for hvor mye uføretrygd man har krav på.

Når NAV innvilger uføretrygd, blir stønaden  innvilget fra det tidspunktet søkeren ble varig ufør. Uføretrygden blir beregnet ut fra et gjennomsnitt av de tre beste inntektsårene i løpet av de fem siste årene før man ble ufør.

 

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..