Fikk sovesyke etter svineinfluensa-vaksine – tilkjent 4,5 millioner i erstatning

En 8 år gammel gutt utviklet sovesyke etter at han fikk vaksinen mot svineinfluensa. Narkolepsi er en kronisk og uhelbredelig nevrologisk sykdom som normalt oppstår før pasienten fyller 15 år. Det ble vurdert at  vaksinen var årsaken til at han fikk sykdommen. Norsk Pasientskadeerstatning vedtok i 2012 at gutten hadde krav på erstatning.

Saken for lagmannsretten gjaldt utmålingen av erstatningsbeløpet. Problemstillingen var om gutten hadde krav på erstatning for tapt hjemmearbeidsevne i tillegg til standarderstatningen for barn. I tillegg mente Pasientskadenemnda at erstatningen for sosiale tiltak var satt for høyt.

Kaftige symptomer

I lagmannsretten ble gutten utredet av to sakkyndige. De fant at symptomene til gutten omfattet ekstrem søvntrang, hallusinasjoner, mareritt, svært urolige netter, hyppige oppvåkninger, søvnparalyse, mikrosøvn, depresjon, atferdsendringer, kataplexier, søthunger, nedsatt appetitt generelt, vektøkning kraftig, nedsatt finmotorikk, svekket hukommelse.

Gutten har fått hjemmeundervisning og benyttet Skype for å slippe å reise til ungdomsskolen. Sykdommen har gjort at han har blitt isolert fra jevnaldrende fordi han ikke har hatt energi til å delta og fordi han plages med tanker om hvordan han oppfattes av andre. De sakkyndige vurderte at han hadde tapt livskvalitet på grunn av dårlig søvn, manglende overskudd , mareritt og sosiale utfordringer.

Erstatning for utgifter til sosiale tiltak

Lagmannsretten fant at han hadde rett til erstatning for utgifter til sosiale tiltak fordi han hadde et behov for å være sosial og måtte ha hjelp til det. De fant at han skulle ha dekket 60.000 kr per år i erstatning for merutgifter til sosiale tiltak fram til han fyller 22 år og 35.000 kr fra 22 år og så lenge han levde.

Erstatning for tapt evne til å arbeide i hjemmet

Lagmannsretten vurderte at han hadde rett til et beløp i erstatning for tapt evne til å arbeide i hjemmet i tillegg til det som er standard erstatning til barn. Lagmannsretten mente at hensynet til kravet om full erstatning måtte bli utslagsgivende. Retten mente at guttens evne til å utføre husarbeid var redusert med en tredel. Han ble derfor tilkjent 370.000 kr i erstatning for tapt evne til å arbeide i hjemmet.

Sammenlagt fikk gutten 4.541.699 i erstatning etter å ha blitt syk etter svineinfluensavaksinen.

Avgjørelsen er publisert på lovdata her LE-2017-4364

Artikkelen er skrevet av Advokat Arild Almklov

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..