Foreldre til ME-syk fikk medhold i Trygderetten i sak om pleiepenger

Foreldrene til en ME-syk gutt på 13 år fremmet krav om pleiepenger. Gutten fikk diagnosen ME da han var 12 år gammel. Han slet med søvnproblemer, dårlig matlyst, kvalme, oppkast og magesmerter. Han ble sliten av lys og måtte skjermes inne. I tillegg hadde han smerter. Han trengte hjelp til å få i seg mat og til stell. Han var for syk for å gå på skolen og tilbragte hele dagen i sengen. Foreldrene måtte se til ham på dagtid.

Etter folketrygdloven § 9-10 må barnet være under 12 år. Dersom barnet er kronisk (livslangt) sykt eller funksjonshemmet heves aldersgrensen til 18 år. Problemstillingen i saken var om guttens ME-sykdom kunne ansees som «livstruende eller svært alvorlig» på et vis som ga utvidet rett til pleiepenger etter folketrygdloven § 9-11.

NAV Klageinstans avslo søknaden om pleiepenger fordi de mente sykdommen ikke var alvorlig nok. I NAVs rundskriv heter det at ME ikke er en livstruende eller svært alvorlig sykdom, men at den kan utvikle seg til å bli det i alvorlige faser. Trygderetten mente at det avgjørende for vurderingen av om vilkårene var oppfylt, var barnets pleiebehov som følge av sykdommen.

Klageinstansen viste til en sak fra 2007, og anførte at sykdommen  ikke kunne anses som livstruende før barnet måtte sondeernæres. Retten vurderte at det ikke var et krav at barn med ME/CFS måtte sondeernæres for å oppfylle vilkårene for pleiepenger etter ftrl § 9-11.

Videre viste retten til at det har skjedd en vesentlig utvikling i synet på ME/CFS siden 2007 og at dette normalt skal ha konsekvenser for hvordan sykdommen vurderes.

Retten kom til at vilkåret om livstruende og alvorlig sykdom var oppfylt i saken. Retten viste til at det var snakk om ME/CFS av alvorlig omfang, med betydelig pleiebehov. Det ble lagt vekt på at gutten hadde hatt perioder med fullt sengeleie og omfattende behov for hjelp. Det ble også lagt vekt på at gutten hadde depresjon og kognitiv svikt.

Trygderettens kjennelse er avsagt 10.3.2017.

NAV er i utakt med forskningen i saker om ME

Advokat Arild Almklov bistår i saker som gjelder pleiepenger.

Kontakt advokat Arild Almklov

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..